Nina Johansson är smyckesmed med verkstad på Hägerstensåsen i Stockholm. Hon har gått Konstfacks 3 åriga utbildning Ädellab och arbetar utöver smidet även med attributmakeri, skulptur och kostym/scenografi.

- Min verkstad är min perfekta plats, en värld utanför världen som jag kan befolka utifrån mitt eget huvud. Där skapar jag mina smycken, varje steg från skiss till färdig produkt. Jag får min inspiration från naturen och dess växlingar, från mytologi, magi och kroppens arktitektur.

Processen att få fram ett färdigt smycke kallas "förlorad form" och innebär att ett original som är tillverkat i vax bäddas in i en gipsliknande gjutmassa som får stelna. Att jobba med förlorad form betyder att man gör en ny gjutform med en ny vaxmodell och gips för varje smycke. Efter det smälts vaxet ur och lämnar ett hålrum i gipset. Det är i detta hålrum jag sedan häller smält silver och på så sätt får en kopia av vaxmodellen. Gjutning är som ett slags snabb-fossilisering, en fascinerande process som människor använt sig av i mer än 5000 år.

- Gruvdriften för att utvinna metaller är tyvärr en smutsig process på många vis och att återvinna för att kunna skapa nytt är mycket viktigt för mig. Tack vare att jag arbetar med gjutning kan jag göra det. Istället för att använda råmaterial ur jorden använder jag gamla bortglömda silverobjekt och buckliga skedar som smälts ner och får nytt liv.